Ankara tesisatçı denildiğinde akla gelen ilk isim Yükseller tesisattır..

tesisatci_ankara_tikanik

Su deposu temizliği

 
Su deposu temizliği, depoyu kullanan kişilerin sağlığı açısından son derece önemlidir. Belli periyotlarla düzenli olarak yapılması gereken su deposu temizliği, yapılmadığı takdirde insanlara hastalık bulaştırabilecek bakterilerin oluşmasına ve üremesine neden olacaktır. Su deposu temizliği iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Bu yazımızda su deposu temizliği çeşitlerine ve temizlik sırasında kullanılan malzemelere değineceğiz. Su deposu temizliğinin iki şekilde yapıldığını belirtmiştik.


Hidrofor tesisatı

Hidrofor, su basıncının yeterli olmayan yerlerde kullanılan su basınçlandırma sistemleridir. Elektrikle çalışmakta olup, musluklardan akan suyun basıncını arttırırlar. Özellikle şebeke su basıncının az olduğu site ve yüksek binalarda tercih edilmekte olup, kullanılacağı yere uygun seçilmelidir ki herhangi bir problem yaşanmasın. Hidrofor seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.


Hidrofor ve Su Depoları Bağlantıları
Çok katlı binaların su ihtiyacını karşılamak için şehir şebeke basıncı yetersiz kalır. Bu tür yerlerde hidrofor veya su deposu bağlantılı sistemler kurulur. Hidrofor ve su deposu ayrı ayrı kullanılabildiği gibi bazı tesisat sistemlerinde beraber de bağlanabilir.
Hidrofor ve Su Depolarının Açıklanması Hidrofor Basıncı düşük suyu, hava ile sıkıştırarak istenen yüksekliğe çıkartan ve otomatik çalışan silindirik depolu pompalama sistemlerine hidrofor (Basınçlandırma deposu) denir.
Hidrofor tankı, işletme (çalışma) basıncına göre standartlarla belirtilen kalınlıkta çelik saç malzemeden yapılır. Tankın, hidrofor sistemindeki görevi yardımcı elemanları üzerinde taşımak, su ve havayı bir araya getirerek suya istenilen basınçlandırmayı vermektir. Bir kısım hidrofor tanklarında hava temini için kompresör yerine hava supabı veya hava enjektörü kullanılır. Bazı hidrofor tanklarında ise su ve hava bölgesi bir membranla ayrılır.Membran olarak basınca dayanıklı ve biçimlendirilmiş lastik kullanılır.Hidrofor pompası, suya yeterli basıncı verecek kapasitede olmalı ve ona göre seçilmelidir. Görevi kuyu, depo veya şebekeden aldığı suyu tanka basınçlandırmaktır.Merkezkaç (Salyangoz) ve kademeli (Santrifüj) tipte yapılır. Pompa motorları dikey veya yatay bağlantı biçiminde üretilir.   

 

SU DEPOSU

Suyu gerektiğinde kullanmak üzere depolayan kaplara su deposu denir. Su depoları atmosfere açık yapılır. Su depoları çelik sac, fiberglas ve kâgirden üretilir. Silindirik veya prizmatik biçimli olur. Kullanılacağı yerin özelliğine göre depo seçilerek bağlantı yapılır.


Biçimlerine göre polietilen plastik su depoları
1. Dik silindirik
2. Yatık silindirik
3. Su Depolarının Hidrofora Bağlantısı


Su depoları hidrofora en kısa yoldan ve mümkün olduğu kadar düz bağlanmalıdır.Gereksiz dönüşler pompa emişini etkiler. Pompa daima su ile dolu olacak şekilde bağlanır.Su deposu bağlantı ağzının yüksek olması durumunda, boru dönüşü yapılarak pompa seviyesine düşürülür.

Terdthrsjhsral

Su Deposu, Hidrofor tankı,