Ankara tesisatçı denildiğinde akla gelen ilk isim Yükseller tesisattır..

tesisatci_ankara_tikanik

Otomatik sulama sistemi

 

Sahip olduğunuz bahçenizin sulama işinin zaman, iş gücü ve ekonomik açıdan azalması sizler için büyük kolaylık sağlayacaktır. Otomatik sulama sistemleri pratik olması açısından iş gücü ve zamanı azaltır. Üstelik son dönemlerde büyük su kıtlıklarının yaşandığı ülkemizde su kaynaklarını en tasarruflu biçimde kullanmanızı sağlar.
Su insanlar için ne kadar önemliyse bitkiler için de bir o kadar önemlidir. Unutmayalım ki su canlıların yaşamında en fazla gereksinim duyduğu likit maddedir. İnsanlar su tüketiminde nasıl düzenli ve ihtiyaca yönelik uygulamada bulunuyorsa bu işlem bitkiler içinde aynıdır. Bitkiye yetersiz su verdiğinizde bitki susuz kalacağından kurur. Eğer gerektiğinden fazla su verirseniz de bitki kökü çürüyerek zarar görür ve sonucunda bitki yine ölür. Bu nedenlerle bitki sulamada en uygun miktarda ve belli zaman aralıklarında sulama yapmak otomatik sulama sistemleri ile mümkün olacaktır.
Günümüzde kentleşmenin yoğun olduğu ülkemizde otomatik sulama sistemlerinin de önemi bir hayli artmıştır. Bahçenizde çimlerin homojen olarak sulanması, çimlerinizin sağlıklı şekilde durmasına büyük katkı sağlayacaktır. Homojen olarak sulama işlemini manuel şekilde göz kararı sizin yapmanız çok zor hatta imkansız bir işlemdir. Bu bağlamda otomatik sulama sistemine ihtiyaç duyarsınız.
Ülkemizde daha çok salma sulama yöntemi yaygındır. Fakat bu yöntemde su büyük oranda israf olmakta ve fazla su toprağın verimini de azaltmaktadır. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için otomatik sulama sistemleri geliştirilmiştir. Otomatik sulama sistemlerini kullanan çiftçiler hem zamandan, hem iş gücünden, hem su kaynağından tasarruf etmiş; ve topraklarını en verimli şekilde işlemenin tadını çıkartmışlardır.
yukseller sıhhi tesisat firmamız otomatik sulama sistemlerinde siz müşterilerimize dünyadaki sulama sistemleri standartlarına uygun bir hizmet vermektedir. Tarımsal ve eviniz bahçesinde daha verimli ve pratik bir sulama imkanı için otomatik sulama sistemlerini deneyin diyoruz.
Salma sulama ve elle sulama bilinen en basit sulama yöntemlerdir. İnsanlar bu işleri günlük yaşam saatlerinde yaptıklarından sulamanın zamanı ve miktarı kontrol edilemez. Sulama doğru zamanlarda ve miktarlarda yapılmaz ise bitki sağlığı ve gelişimi açısından çok büyük sakıncalar doğurur. Örneğin toprakta tuzlanma, yaprak yanıkları, mantar hastalıkları, renk farklılıkları, yosunlaşma, kök çürüklüğü gibi birçok sorun oluşturur. Gün içerisinde, yüksek ısılarda yapılan sulamalar, evopotransprasyon (total buharlaşma) ile büyük su kayıplarına yol açtığı gibi toprak kalitesini ve bitki beslenme dengesini bozar.Yağmurlama, damlama, terleme sulama sistemleri kontrollü sulama teknikleridir. Yağmurlama sulama sistemleri; yerüstü  sprinker sistemler, yeraltı rotor ve sprinter sistemler, sprey sulamaları olmak üzere üç farklı şekilde, otomatik ve manüel olarak tesis edilebilir. Otomatik sistemlerde sulama zamanları, miktarları kontrol edilebilir..Böylece  sulama sonucu doğabilecek birçok olumsuzluğun önüne geçilir. Örneğin, bitkilerin sudan en iyi faydalanabildiği zaman dilimi, sabaha karşı 04.00 -05.00 saatleri arasıdır.Fakat  insanların bu saatlerde sulama işini yapmaları  mümkün olmamaktadır. Otomatik olarak programlanan bir sistemde ise; insan faktörü devre dışı kalır. En uygun zaman diliminde sistem kendisi devreye girerek yeterli zaman ve miktarda sulama yapar. Diğer bir sulama tekniği olan damlama ve toprak altı terleme sulama sistemleri de otomatik olarak işletilebilen sistemlerdir.Damlama ve terleme sistemlerinde de su miktarı ve zaman kontrol edilebilir.Gerek su ekonomisi gerekse topraktan sulanması gereken bitkilerin sağlığı açısından çok önemli  sulama teknikleridir. Dünyada hızla gelişen bir teknoloji olan otomatik sulama sistemleri sayesinde suyun ekonomik kullanılması, toprağın ve bitkilerin kalitesinin geliştirilmesi mümkün olmuştur.
OTOMATİK SULAMA ÖNEMİ;bahçe sulama, otomatik sulama, rain bird, rain bird kurulumu, rain bird montaj, rain bird nedir, rotor, spring, sulama, zaman rölesi 
Belediye park bahçe sulaması,Bitkisel peyzaj alan sahipleri hayallerindeki bahçe peyzajına ulaşama maktan şikayetçidirler. peyzaj uygulaması yapılan bahçenin birinci senesinde her şey çok güzel bir görünüme sahiptir,ileriki yıllarda zamanla çimlerin renk değiştirerek seyrekleşmesi, bitkilerin cılızlaşması ve bazı bitkilerin kuruması gibi sorunlar oluşur ve bu sorunların hedefi maalesef bahçeyi yapan peyzaj mimarı olur,Genellikle kusurlu ve eksik, kötü tasarlanmış otomatik veya manüel sulama sistemi çıkar.İyi planlanmış ve uygulaması da iyi bir şekilde yapılan otomatik sulama sistemi ile bahçeler uzun yıllar ilk yılki canlılığını koruyarak kullanıcısını memnun etmekte olup işi üstlenen yapan bir firma için ise gurur vericidir.Kötü tasarlanmış bir sulama sistemi olan peyzajlar zamanla deforme olmakta ve o güne kadar bahçe için yapılan, harcamalar ise boşa gitmektedir.Bu durum gösteriyor ki işi üstlenecek firmanın branşında profesyonel olup garantili bir uygulama sonucunda müşterisinin memnuniyetini kazanması aslında her iki tarafında memnun kalmasıdır.

YUKSELLER SIHHİ TESİSAT SULAMA SİSTEMİNDE OTOMASYON

 Etiketler: bahçe sulama, damla sulama, k-rain, otomasyon sulama nedir, otomatik sulama, rain bird, sulama sistemi kurulumu, yağmurlama sulama 
Kontrol ünitesi ve Yağmur sensoru; Otomatik bahçe sulama sistemlerinde kontrol cihazları elektrikli ve pilli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ayrıca geniş park bahçe peyzaj alanlarında dekoder ve satellite sistemleri sulama sistemi otomasyonunda kullanılmaktadır.Elektrikli otomasyon sistemlerinde, kontrol cihazı sahadaki solenoid vanalara bir kablo yardımı ile hükmeder ve sistem 24 volt ac akımla çalışır. Pilli (9 volt) sulama otomasyonu ise elektriğin olmadığı durumlarda kullanılır. Pilli sistemlerde kablo kullanılmaz yada az miktarda kısa metrajlı olarak kullanılır. Pilli sulama otomasyonunun uygulaması kolay fakat işletmesi biraz zordur. Sulama sisteminin Yağmurlu günlerde çalışmasına gerek yoktur. Böyle durumlarda sulama sisteminin kapatılması genellikle unutulur veya kullanıcı evde olmadığından sulama sistemi gereksiz yere çalıştığından tasarruf sağlanamaz.Sulama sistemlerinde fazla su giderinin önüne geçmenin bir yolu sulama sisteminizde yağmur sensoru kullanmaktır. Bu sensor sayesinde yağmurun belli bir yağış oranına ulaşması durumunda sulama programını devre dışı bırakarak sulama sisteminizin boş yere çalışmasını önleyerek maddi kazanç sağlar.Otomatik bahçe sulama sistemlerinin çim ve bitkiler için en büyük avantajı, suyun toprağa günün en serin zamanında, olması gerektiği gibi ne fazla ne de eksik homojen bir şekilde verilebilmesidir. Bunu da ancak otomasyonla sağlanabilir.
YUKSELLER SIHHİ TESİSAT DAMLA SULAMA SİSTEMİ
Etiketler: bahçe sulama, damla sulama, damlama fiyatları, damlama sistemi 
Damla sulama;Damla sulama yönteminde temel ilke, bitkide nem eksikliğinden kaynaklanan bir gerilim yaratmadan, her defasında az miktarda sulama suyunu sık aralıklarla yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama vermektir. Bu yöntemde bazen her gün, hatta günde birden fazla sulama yapılabilmektedir.Damla sulama yönteminde arındırılmış su, basınçlı bir boru ağıyla bitki yakınına yerleştirilen damlatıcılara kadar iletilir ve damlatıcılardan düşük basınç altında toprak yüzeyine verilir. Su buradan infiltrasyonla toprak içerisine girer, yerçekimi ve kapillar kuvvetlerin etkisi ile bitki köklerinin geliştiği toprak hacmi ıslatır. Başka bir deyişle, bu yöntemde genellikle alanın tamamı ıslatılmaz. Bitki sırası boyunca ıslak bir şerit elde edilir ve bitki sıraları arasında ıslatılmayan kuru bir alan kalır.

Otomatik Sulama Sistemi MalzemeleriOtomatik Sulama Sistemi MalzemeleriOtomatik Sulama Sistemi Projesi Çizim Aşamaları
Merhaba, yeni web sayfamızdaki ilk yazımızın hem otomatik sulama sistemleri konusunda bilgisini geliştirmek isteyen, hem de bu konuyu profesyonel olarak öğrenmek isteyen herkes için faydalı olacağına inanıyorum. Bu yazıda başlıktan da anlayacağınız gibi otomatik sulama projesinin nasıl çizileceğini çok fazla detaylara girmeden pratik bir biçimde anlatmaya çalışacağım.
Ancak yine de bütün konuyu bir sayfaya sığdırmak mümkün olmayacağı için bu yazıyı bir dizi halinde sizlere aktarmaya çalışacağım.
SU KAYNAĞI TESPİTİ ve ÖLÇME İŞLEMLERİ
1.1.SU KAYNAKLARININ TESPİTİ İlk aşama, mevcut su kaynağının tespitidir. Sulama projelerinde suyun temini genellikle aşağıdaki şekillerde olur.
a) Şehir şebeke suyunun doğrudan kullanımı Genellikle villa bahçeleri, küçük çaplı belediye parkları ,ilave bir basınç ve debi gerektirmeden doğrudan şehir su şebekesini kullanır.
Şebeke suyunun kullanımının çok pahalı olması, Belediye lateral hat çapının dolayısı ile ,su debisinin düşük olması, tesis yapım maliyetini ve günlük sulama operasyon süresini arttıracaktır.
b) Sulama sisteminin projesine uygun, hesaplanan debi ve basınçta, pompa, ve en az bir günlük su rezervini karşılayacak kapasitede depodan oluşan sistem.Konutların büyük peyzaj alanları , otel ,tatil köyleri, büyük belediye parkları,futbol sahaları, stadyum ve golf sahalarında en çok kullanılan sistemdir.
Depo sulama suyu rezervi, genellikle belediye su şebekesinden temin edilmesinin yanında, sondaj yada depoya yakın yüzey sularından (dere, nehir vs), beslenir. Günümüzde küresel ısınma ile kıtlaşan su kaynaklarımızın korunması için, Ülkemizde yaygın olmamasına rağmen, yağmur alan bölgelerimizde yağmur suyunu, yada şehir arıtma sistemini sulama suyunda kullanmamız üzerinde önemle durulması gereken bir husustur.
c) Sondajın depo olmadan doğrudan kullanılması.Genellikle tarımsal sulamalarda ve belediye refüj alanlarında sıkça kullanılır.Burada dikkat edilmesi gereken husus projemizin sondaj verdisine uygun olarak dizayn edilmesi, ve çıkan suyun mutlaka filtreden geçirilmesidir. Sondaj suyunun mevsime göre değişiklik göstermesi ve zamanla kuruma riskleri bu sistemin sakıncalı yönüdür,bunun yanında ,sistemde su deposunun olmaması ciddi bir maliyet kazancıdır.
1.2. ŞEHİR ŞEBEKE HATLARI KULLANIMI :Şebekeden sulama suyu tedarikinde su, belediye su saatinden sonraki, bahçeye en yakın hattan özel kesme vanası kullanarak alınır. Türkiye gibi ılıman ülkelerde belediyeler evin su tesisat girişini, daha önceleri evin cephesinden dışında görülür halde, su sayacı koyarak yaparlardı.Günümüzde ise yeni bina ve apartmanlarda, su sayaçları bina içine alınmaktadır.
Belediye ana şebekeden su dağıtımını ,müstakil konutlar için ½” veya 3/4”, apartmanlar için 11/2” ölçülerinde lateral hatlar ile yapılır.
Şebeke suyu kullanımı zorunluluksa, projelendirme için ,şebeke hattının debisini ve basıncını bilmemiz lazımdır.Bunun için aşağıdaki metotları kullanabiliriz
ROTOR SPRİNKLER;Geniş çim alanların sulanmasında  kullanılır. İki tip olarak imal edilir.
1. DİŞLİ TİP ROTORLAR2. ÇARPMALI ROTORLAR
3.1 DİŞLİ TİP ROTORLAR VE KULLANIM YERLERİ
a) Farklı modellerde 6-35 metre yarıçaplı su huzmesine sahiptirler. Su, sprink tabanındaki filtreden geçtikten sonra türbini, türbin de özel bir dişli takım ile başlığı döndürür.
b) Türbinler hassas imal edildikleri için sulama suyunun iyi bir filtrasyona ihtiyacı vardır.
c) Genellikle çalı rotorları hariç rotorlar, pop-up olarak imal edilirler
d) Rotorlarda da su huzmesi çapları için değişik nozullar üretilmişlerdir ve yine huzme çapını azaltmak nozul’un önüne konan vida ile mümkündür. Bu uygulamada rotorların spreylerden farkı, vida ile çap kısmada debide herhangi bir düşüklük söz konusu olmamasıdır, ancak bu uygulama rotor sprink’in üniform atışını bozacağından yine lokal amaçlı kullanılmalıdır. Üretici firmanın sprink nozul dizaynı üniform bir sulama için çok önemlidir.

1.2.1 ŞEBEKE BORU ÇAPI TAYİNİBilinmeyen boru çapını belirlemek için, boruya doladığımız ipin boyunu ölçerek borunun ölçüsünü tespit edebiliriz.
SU KAYNAĞI TESPİTİ ve ÖLÇME İŞLEMLERİ
1.1.SU KAYNAKLARININ TESPİTİİlk aşama, mevcut su kaynağının tespitidir. Sulama projelerinde suyun temini genellikle aşağıdaki şekillerde olur.
a) Şehir şebeke suyunun doğrudan kullanımıGenellikle villa bahçeleri, küçük çaplı belediye parkları ,ilave bir basınç ve debi gerektirmeden doğrudan şehir su şebekesini kullanır.
Şebeke suyunun kullanımının çok pahalı olması, Belediye lateral hat çapının dolayısı ile ,su debisinin düşük olması, tesis yapım maliyetini ve günlük sulama operasyon süresini arttıracaktır.
b) Sulama sisteminin projesine uygun, hesaplanan debi ve basınçta, pompa, ve en az bir günlük su rezervini karşılayacak kapasitede depodan oluşan sistem.Konutların büyük peyzaj alanları , otel ,tatil köyleri, büyük belediye parkları,futbol sahaları, stadyum ve golf sahalarında en çok kullanılan sistemdir.
Depo sulama suyu rezervi, genellikle belediye su şebekesinden temin edilmesinin yanında, sondaj yada depoya yakın yüzey sularından (dere, nehir vs), beslenir. Günümüzde küresel ısınma ile kıtlaşan su kaynaklarımızın korunması için, Ülkemizde yaygın olmamasına rağmen, yağmur alan bölgelerimizde yağmur suyunu, yada şehir arıtma sistemini sulama suyunda kullanmamız üzerinde önemle durulması gereken bir husustur.
c) Sondajın depo olmadan doğrudan kullanılması.Genellikle tarımsal sulamalarda ve belediye refüj alanlarında sıkça kullanılır.Burada dikkat edilmesi gereken husus projemizin sondaj verdisine uygun olarak dizayn edilmesi, ve çıkan suyun mutlaka filtreden geçirilmesidir. Sondaj suyunun mevsime göre değişiklik göstermesi ve zamanla kuruma riskleri bu sistemin sakıncalı yönüdür,bunun yanında ,sistemde su deposunun olmaması ciddi bir maliyet kazancıdır.
1.2. ŞEHİR ŞEBEKE HATLARI KULLANIMI :Şebekeden sulama suyu tedarikinde su, belediye su saatinden sonraki, bahçeye en yakın hattan özel kesme vanası kullanarak alınır. Türkiye gibi ılıman ülkelerde belediyeler evin su tesisat girişini, daha önceleri evin cephesinden dışında görülür halde, su sayacı koyarak yaparlardı.Günümüzde ise yeni bina ve apartmanlarda, su sayaçları bina içine alınmaktadır.
Belediye ana şebekeden su dağıtımını ,müstakil konutlar için ½” veya 3/4”, apartmanlar için 11/2” ölçülerinde lateral hatlar ile yapılır.Şebeke suyu kullanımı zorunluluksa, projelendirme için ,şebeke hattının debisini ve basıncını bilmemiz lazımdır.Bunun için aşağıdaki metotları kullanabiliriz
ŞEBEKE BORU ÇAPI TAYİNİ Bilinmeyen boru çapını belirlemek için, boruya doladığımız ipin boyunu ölçerek borunun ölçüsünü tespit edebiliriz.

otomatik sulama sistemi

açı hafızalı rotor, bahçe sulama, damlama sulama, debi hesaplama nedir, masrafsız sulama, otomatik sulama, rotor, rotor başlık, sulama nasıl olur, yağmur sensörü nedir.